Indyjska kuchnia zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Jest ona niezwykle zróżnicowana, a smaki wyraziste – często bardzo pikantne lub też mocno słodkie. Ogromne znaczenie ma tutaj przyprawianie, co jest najważniejszym elementem indyjskiej sztuki kulinarnej. Jakie indyjskie przyprawy nadają daniom niepowtarzalny aromat? Które mieszanki przypraw pochodzą właśnie z tego regionu świata? Zapraszamy do lektury!

Najbardziej charakterystyczne przyprawy z Indii

Indie są kolebką niezliczonych przypraw, zarówno korzennych, jak i ziołowych. Do najczęściej stosowanych należą między innymi:

  • kurkuma – korzenna przyprawa, która przyrządzana jest z korzeni rośliny zwanej Curcuma longa; najczęściej stosowana jest celem wzbogacenia koloru dania, ma jednak również pozytywny wpływ na organizm, ponieważ reguluje metabolizm tłuszczów oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
  • chilli – niezwykle popularna przyprawa kuchni indyjskiej przyspieszająca przemianę materii oraz działająca odchudzająco na organizm,
  • cynamon – niezbędna przyprawa indyjskiej kuchni; jest naturalnym afrodyzjakiem, a dodaje się go zarówno do słonych, jak i słodkich dań,
  • imbir – najczęściej używa się go w formie startego, świeżego korzenia; przyprawa ta wzmacnia odporność oraz, co ciekawe, pomaga w dolegliwościach miesiączkowych oraz migrenach,
  • koriander – w Indiach przyprawa ta stosowana jest często jako zamiennik soli,
  • kardamon – jest to druga z kolei najdroższa przyprawa na świecie; w Indiach stosowana jest bardzo często jako dodatek do dań słonych i słodkich, a także lodów oraz ciast,
  • liście curry – najczęściej używa się ich jako dodatek do zup; w południowych Indiach łączy się je z gorczycą oraz kokosem tworząc mieszankę przypraw do wielu dań,
  • szafran – niezwykle droga przyprawa, która stosowana jest najczęściej do zabarwienia dań; co ciekawe, bardzo często zastępuje się go kurkumą, ze względu na większą dostępność i niższą cenę.

Mieszanki przypraw z Indii

Bardzo charakterystyczne dla tego regionu świata, jeśli chodzi o przyprawy, są mieszanki. Do najbardziej rozpoznawalnych należy:

  • przyprawa indyjska garam masala – w Indiach każda gospodyni ma na nią własny przepis, najczęściej jednak w jej skład wchodzi: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chilli, kardamon oraz kolendra. Jest niezwykle aromatyczna, dlatego też należy dodawać ją do dań w niewielkich ilościach. Warto taką mieszankę zrobić samemu w domu – na pewno będzie dużo zdrowsza niż gotowe indyjskie przyprawy do kurczaka.
  • indyjskie curry – podstawą tej mieszanki jest kurkuma, a inne przyprawy wchodzące w jej skład to kolendra, imbir, czosnek, chilli, cynamon i kminek. Warto również wiedzieć, że słowem „curry” określa się w Indiach również sos oraz całą grupę typowych indyjskich dań w pikantnym sosie.

Jak widać, kuchnia indyjska jest niezwykle bogata w przyprawy. To właśnie dzięki nim dania z tego regionu mają tak intensywny smak. Wypróbuj je w swojej kuchni, idealnie pasują również do kuchni europejskiej!

Dowiedz się więcej o nowoczesnej kuchnii marzeń.

Kategorie: Blog

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *