Indyjska kuchnia jest ceniona na całym świecie od wielu lat. Jest ona niezwykle różnorodna, dzięki czemu każdy znajdzie indyjską potrawę dla siebie. Jakie są jednak te najbardziej charakterystyczne? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Indyjskie jedzenie różni się, w zależności od regionu. Można podzielić ją na dwa główne odłamy – południowy i północny.

Na północy spotkamy się z daniami bazującymi głównie na mięsie – kurczaku, baraninie oraz kozinie. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw tego regionu jest ćapatti, rodzaj chlebków serwowanych w postaci dużych placków. Północ Indii znana jest także z curry, czyli duszonego mięsa z warzywami.

Południe Indii z kolei obfituje w dania wegetariańskie i jednocześnie mocno pikantne. Miąższ z kokosa, ryż, mleko kokosowe i jogurt raita są najczęściej używanymi składnikami do przygotowywania potraw. Mięso jadane jest w tym regionie stosunkowo rzadko, dużą popularnością cieszą się jednak mączne potrawy, na przykład naleśniki przyrządzone z mąki ryżowej, zwane dosa.

Warto również dodać, że indyjskie jedzenie jest zdrowe, ponieważ Hindusi rzadko stosują wysoko przetworzone składniki.

Dania indyjskie z kurczakiem, czyli kultowa potrawa

Mowa tutaj oczywiście o curry, które jest najbardziej znaną indyjską potrawą na świecie. Wyglądem może nieco przypominać gulasz – curry to również kawałki mięsa zanurzone w gęstym sosie. Jednak o smaku indyjskiego curry decyduje sos. Najczęściej przygotowywany jest na bazie mleka kokosowego, można jednak spotkać się także z wersją pomidorowo-maślaną lub śmietano-pomidorową. Bardzo często sos dodatkowo zagęszcza się za pomocą mielonych orzechów nerkowca lub migdałów.

Kuchnia indyjska – najpopularniejsze dania

Do najbardziej rozpoznawalnych, indyjskich dań zaliczają się między innymi:

  • panipuri – małe placki faszerowane pomidorami, ciecierzycą oraz krojonymi w kostkę ziemniakami; podawane z sosem tamaryndowym,
  • tikka masala – kurczak podawany z gęstym, śmietanowym sosem z pomidorami,
  • dosa – cieniutkie naleśniki wyrabiane z mąki ryżowej oraz soczewicy,
  • korma – jest to odmiana curry; podaje się ją najczęściej z kurczakiem, jagnięciną lub w wersji wegetariańskiej,
  • pakora – kawałki warzyw zanurzone w cieście i smażone na głębokim oleju,
  • samosa – pierożki smażone na oleju, nadziewane najczęściej groszkiem oraz ziemniakami,
  • naan – placek drożdżowy serwowany najczęściej z sezamem, jagnięciną, serem oraz warzywami,
  • malai kofta – połączenie warzyw, mąki oraz przypraw; podawane z gęstym sosem z pomidorów i orzechów nerkowca,
  • butter chicken – połączenie mięsa kurczaka, jogurtu, masła, śmietany oraz tradycyjnych indyjskich przypraw,
  • palak paner – ser indyjski podawany w szpinakowym sosie.

Mango lassi – zimny, delikatny i aksamitny deser

Potrawa ta w Indiach jest niezwykle popularną propozycją na śniadanie. Jest to rodzaj orientalnego smoothie, które świetnie pobudza metabolizm. Bez problemu można przygotować je w domowym zaciszu, poniżej podajemy przepis.

Składniki:

  • mango – ½ sztuki,
  • jogurt naturalny (gęsty) – ½ szklanki,
  • woda niegazowana – ¼ szklanki,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • kardamon – szczypta (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Mango myjemy, obieramy ze skórki. Następnie usuwamy pestkę z owocu i kroimy w kosteczkę. Miksujemy z wodą oraz jogurtem i dodajemy szczyptę kardamonu. Smacznego!

Zobacz także jak wygląda inteligentna kuchnia.

Kategorie: Blog

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *