Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że prowadzenie restauracji nie będzie się wiązało ze spełnieniem dodatkowych warunków. Wszystkie potrzebne zezwolenia można bowiem zdobyć, po dokonaniu rejestracji działalności gospodarczej.

Prowadzenie restauracji – VAT, czy bez VAT?

Godny uwagi jest fakt, że prowadzenie restauracji nie jest zwolnione z VAT. Właściciele firm działających w branży gastronomicznej mogą jednak skorzystać ze zwolnienia podmiotowego. Oczywiście obroty w tym przypadku nie mogą przekroczyć kwoty wynoszącej 200 tysięcy złotych rocznie. Jeżeli zostanie ona przekroczona, powstanie obowiązek polegający na zarejestrowaniu działalności do VAT.

Warto wiedzieć, że bycie czynnym podatnikiem VAT, może być dla przedsiębiorcy bardzo korzystne, gdy ceny towarów zawierać będą mało kosztów, a także, gdy prowadzona restauracja świadczyć będzie usługi na rzecz osób fizycznych. Nie można zapomnieć złożyć deklaracji VAT-R do odpowiedniego urzędu skarbowego.

Restauracja, jaki VAT?

Właściciele gastronomii od lat domagają się mniejszego podatku od towarów i usług. Restauratorzy narzekają na zbyt duże obciążenia i koszty. Przedsiębiorcy chcą wyrównania stawki VAT. Cały czas pojawiają się głosy, że szykowane są zmiany, ale efektów brak. Obecnie w gastronomii obowiązują trzy stawki VAT:

  • 5%,
  • 8%
  • i 23%.

Podatek uzależniony jest od tego, czy produkt podawany jest na miejscu oraz od jego składu. Naliczanie podatku nie jest wcale proste. Dla przykładu 5% stawką VAT objęte są dania serwowane na wynos zamknięte, a część serwowanych w lokalu stawką 8%. 23% trzeba doliczyć m.in. w przypadku dań zawierających owoce morza. Wyliczenie, jaki VAT w restauracji jest skomplikowane.

Bardzo istotne znaczenie ma także odpowiedni system informatyczny, który będzie pozwalał na przyjmowanie zamówień. Konieczne jest również zadbanie o porządek w papierach, księgach rachunkowych itp.

Prowadzenie restauracji PKD

Bardzo istotne znaczenie będzie miało ustalenie numeru PKD. W przypadku prowadzenia restauracji jest to 56.10.A, czyli restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne. Należy mieć świadomość, że wspomniany kod będzie obejmował przygotowanie, a także podawanie posiłków gościom, którzy siedzą przy stołach lub dokonują wyboru potraw z menu, które jest wystawione. Nie muszą oni spożywać posiłku na miejscu.

Kod może zostać zastosowany w przypadku:

  • lodziarni,
  • kawiarni,
  • restauracji typu fast food,
  • barów mlecznych,
  • restauracji,
  • pizzerii,
  • barów szybkiej obsługi,
  • miejsc z żywnością na wynos.

Z kolei w przypadku, cieszących się z roku na rok coraz większą popularnością, food trucków doskonale sprawdzi się kod PKD – 56.10.B, czyli ruchome placówki gastronomiczne.

Koszty prowadzenia restauracji

Numer PKD, VAT to nie wszystko, o czym musimy pamiętać. Osoby prowadzące restaurację w kosztach muszą jeszcze uwzględnić pensje dla pracowników (ZUS, premie, badania lekarskie), ubezpieczenie lokalu, koszty związane z rotacją pracowników (ich rotacja). Nie można zapomnieć o kosztach najmu lokalu, ogrzewania, gazu, wody, prądu. Właściciele restauracji muszą pamiętać o utrzymaniu czystości w lokalu. Kolejnym kosztem prowadzenia restauracji jest zezwolenie na sprzedaż alkoholi.

Prowadzenie własnej restauracji jest bardzo czasochłonne i angażujące, dlatego finanse najlepiej oddać w ręce biura rachunkowego Gliwice.

Zobacz także, jak wygląda obecnie żywienie osób starszych i na co powinny zwracać uwagę, jak udadzą się do restauracji.

Kategorie: Blog

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *