Jesteś tym, co jesz. Odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo istotne jest żywienie osób starszych, które często zmagają się z licznymi schorzeniami, przyjmują mnóstwo leków i mniej się ruszają. Niedobory, niedożywienie, źle skomponowane menu to częste bolączki seniorów. W poniższym artykule przedstawimy, jak powinna wyglądać dieta osób w podeszłym wieku, także chorych na Alzheimera.

Żywienie osób w wieku starszym

Naukowcy od lat podkreślają, że właściwa dieta przesądza o zdrowiu i długowieczności. Każdy, kto chce żyć jak najdłużej, powinien wzorować się na mieszkańcach Okinawy, wyspy Symi w Grecji lub włoskiego miasteczka Campodimele, właśnie w tych miejscach jest najwięcej stulatków. Jedną z najzdrowszych jest dieta śródziemnomorska bogata w warzywa, owoce, orzechy, owoce morza, ryby, chude mięso, nierafinowane oleje i produkty zbożowe. Żywienie osób starszych powinno opierać się na poniższych zasadach:

  • 5 posiłków podawanych w regularnych porach,
  • redukcja słodyczy i alkoholu,
  • lekkostrawne potrawy z małą ilością ostrych przypraw,
  • 5 porcji warzyw i owoców,
  • duża ilość napojów, głównie wody.

Lekkostrawna dieta

Jeżeli schorzenie lub przyjmowane leki nie wymuszają specjalnego menu, specjaliści rekomendują stosowanie diety lekkostrawnej przez osoby po 65 roku życia. Brzmi bardzo prosto, ale często jest to duża zmiana dla seniorów, którzy przez większość życia preferowali dania smażone, tłuste z dużą ilością sosów i nie unikali słodyczy. Skutki zmiany żywienia osób w wieku starszym są bardzo szybko odczuwalne, co może zachęcić staruszka. Poprawia się samopoczucie, trawienie, przybywa także energii. Seniorzy powinni jeść mniej, ale lepiej, wszystko przez spadek aktywności. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby panowie po 65 roku życia, którzy wykazują małą aktywność, dostarczali organizmowi dziennie 1700-2200 kcal, a panie odpowiednio 1500-1900.

Żywienie starszych osób z Alzheimerem

W przypadku osób zmagających się z otępieniem starczym bardzo ważna jest dieta zbilansowana, wspierająca prace mózgu i układu nerwowego. Alzheimer jest bowiem schorzeniem, które degraduje neuroprzekaźniki. W takim przypadku osoby starsze powinny spożywać produkty będące źródłem:

  • Witamin z grupy B (np. zielone warzywa, strączki, ziarna, jajka),
  • kwasów omega (m.in. ryby, orzechy oraz oleje),
  • cynku (np. kasze, rośliny strączkowe, ziarna).

Posiłki osoby chorej muszą dostarczać wszystkich składników odżywczych oraz uwzględniać fazę Alzheimera. Żywienie starszych osób to skomplikowane zagadnienie, ponieważ należy wziąć pod uwagę schorzenia, aktywność, przyjmowane leki i smaki seniora. Bardzo często przydatne jest wsparcie specjalisty, który pomoże w skomponowaniu posiłków.

Żywienie osób starszych leżących

Kolejnym zagadnieniem jest menu osoby, która jest przykuta do łóżka. W takim przypadku zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne, a brak ruchu powoduje problemy z trawieniem. Żywiąc osoby starsze leżące, powinniśmy pamiętać o:

  • regularnych porach posiłków,
  • miękkiej konsystencji,
  • odpowiednim zbilansowaniu składników odżywczych, ze szczególnym uwzględnieniem wapnia i witaminy D3.

Żywienie starszych osób, które nie wstają z łóżka, powinno opierać się na 4,5 posiłkach lekkostrawnych, należy także zapewnić odpowiednią ilość wody.

Właściwa dieta to podstawa, która często bywa bagatelizowana, a może prowadzić do niedożywienia, niedoborów, nasilać objawy choroby. Często seniorzy nie są w stanie zadbać o siebie, a co dopiero przygotować zbilansowanych posiłków. W przypadku osób wymagających całodobowego wsparcia rekomendowane są specjalne ośrodki. Dom dla chorych na Alzheimera zapewnia kompleksową opiekę, rehabilitację, leczenie, a także zbilansowane menu.

Kategorie: Blog

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *