Połączenie naparu czarnej herbaty i pachnących, ostrych przypraw – to właśnie Masala Chai. Herbata ta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych napojów Indii. My w poniższym wpisie przybliżymy nieco jej historię, a na końcu znajdziecie przepis na ten pyszny, indyjski napój.

Chai Masala – skąd się wzięła?

Herbata nie była w Indiach popularna do czasu, kiedy Brytyjczycy zaczęli zakładać tam swoje plantacje. Z racji tego, że na tamtych terenach roślina przyjęła się niezwykle dobrze, już na początku XX wieku w Indiach produkowano połowę brytyjskiego zapotrzebowania na herbatę.

Następnie Brytyjczycy zaczęli zaszczepiać w miejscowych nawyk picia herbaty, aby potem ubić świetny interes na lokalnej sprzedaży suszu.

Z czasem Hindusi sami zaczęli produkować herbatę i sprzedawać ją na straganach. Jednak w celu zaoszczędzenia, używali mniej suszu, a jego braki wypełniali lokalnymi przyprawami. Od tego czasu Masala Chai stała się niezwykle popularnym znakiem rozpoznawalnym Indii.

Przyprawy nadają herbacie niepowtarzalnego smaku

Co czyni Masala Chai napojem wyjątkowym? Indyjskie przyprawy – dodawane w różnych proporcjach. Najbardziej wyczuwalne to imbir, kardamon i goździki. Często wykorzystuje się także:

  • pieprz,
  • cynamon,
  • kolendrę,
  • gałkę muszkatołową,
  • anyż,
  • szafran.

Warto także zaznaczyć, że do przygotowania idealnej Masala Chai potrzebne jest również mleko. Co ciekawe, Hindusi krowie mleko często zastępują bawolim.

Ostatnim składnikiem, bez którego Chai Masala nie będzie miała swojego oryginalnego smaku jest cukier. Najczęściej wykorzystuje się jego brązową odmianę, nieco rzadziej miód, stewię lub cukier kokosowy.

Nie tylko smak, ale i korzystne właściwości

Indyjska herbata świetnie sprawdza się na chłodne wieczory. Jej intensywny, korzenny smak działa rozgrzewająco na organizm. Dzięki dużej ilości przypraw, a także mocnemu naparowi z herbaty, Masala Chai dodaje energii i poprawia samopoczucie. Właśnie dlatego wielu Hindusów zaczyna dzień od kubka takiej herbaty. Wiele osób pewnie zastanawia się: Masala Chai – jak zrobić? To nic trudnego, poniżej znajdziecie przepis.

Przepis na Chai Masala

Składniki:

  • woda – 300 ml,
  • mleko – 300 ml,
  • czarna herbata – 2 łyżki,
  • cukier – 4 łyżki,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki,
  • kardamon – ½ łyżeczki,
  • imbir – ½ łyżeczki,
  • goździki – kilka sztuk.

Sposób przygotowania:

Mleko z wodą (najlepiej woda przegotowana albo ze specjalnego dzbanka filtrującego wodę) i przyprawami gotujemy przez kilkanaście minut – tak, aby wrzało. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy herbatę. Mieszankę parzymy przez 5 minut, dodajemy cukier i gotowe!

Takie przepisy i wiele innych znajdziesz w odpowiednich książkach kucharskich, które możesz dać jako prezent dla miłośników gotowania!

Kategorie: Blog

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *