Wydawać by się mogło, że bekon i boczek to jedno i to samo. W końcu jest to wieprzowina pochodząca z tuszy. Okazuje się jednak, że nie jest to takie oczywiste i jeśli poznamy różnice, szybko zauważymy, kiedy w nasze ręce wpada bekon, a kiedy boczek.

Skąd bierze się różnica boczku i bekonu?

Przede wszystkim najważniejsza różnica bierze się stąd, że boczek i bekon wykrawany jest z różnych miejsc w tuszy wieprzowiny. Dlatego różnią się pod wieloma względami. Przede wszystkim inaczej jest ułożona warstwa tłuszczu, poza tym jeśli położymy je koło siebie, to zobaczymy różnicę również w kolorze. Poza tym inny jest także kształt. Przez te cechy możemy używać obu tych mięs do różnych rzeczy, ale również różnią się one smakiem. Przede wszystkim różnica jest bowiem w ilości tłuszczu, które ma niebagatelne znaczenie, jeśli chodzi o walory smakowe. Boczek jest wycinany z dolnej części tuszy, co sprawia, że ma w sobie więcej tłuszczu. To ten tradycyjny kawałek, gdzie mięso miesza się warstwami z tłuszczem. Zazwyczaj jest to stosunek 50:50, gdzie połowa to tłuszcz, a połowa mięso. Bekon natomiast wykroimy z grzbietowej części tuszy wieprzowej. Dzięki temu jest on chudszym miejscem, a tłuszcz znajdziemy na górnej jego warstwie, nie oddziela on od siebie warstwami mięsa. Jest on dzięki temu delikatniejszy i chętnie sięgają po niego zwolennicy mniejszej ilości tłuszczu w jedzeniu. Bekon swoim kształtem przypomina łezkę.

Do jakich dań wykorzystać boczek?

Boczek jest bardzo popularnym dodatkiem na naszych stołach i często po niego sięgamy. Któż bowiem oprze się tradycyjnej jajecznicy z boczkiem? Ale to oczywiście nie wszystko. Boczek może być jako danie główne, choć najczęściej jest dodatkiem, który nadaje potrawom smak. Jest on również świetnym dodatkiem do kanapek. Boczek można wykorzystywać również do faszerowania innych mięs, a także sprawdza się do drobnych przekąsek. Kto nigdy nie jadł parówek zawijanych w boczku, ten niech jak najszybciej ich spróbuje, są wyśmienite. Boczek wykorzystywany jest również jako dodatek do pierogów czy innych dań, w których chcemy wykorzystać tłuszcz do zwiększenia walorów smakowych. Co ciekawe, boczek możemy jeść również na słodko – świetnie smakuje z gruszkami, molerami czy innymi słodkimi owocami.

Bekon i jego możliwości w kuchni

Jeżeli chodzi o bekon to jest to idealny dodatek do dań, gdzie nie potrzebujemy wykorzystywać tłuszczy. Świetnie sprawdzi się zatem w dodatku z makaronami, na przykład gdy postanowimy zrobić spaghetti carbonarę lub z ryżem, gdy postanowimy zrobić risotto. Warto również dodać bekon do zapiekanek ziemniaczanych. Z bekonu można zrobić też szybko chipsy, które są super przekąską na imprezę czy grilla. Bekon nie sprawdzi się jednak przy daniach, gdzie chcielibyśmy wykorzystać tłuszcz, ponieważ nie odda go na przykład do piersi z kurczaka albo schabu, co na pewno zrobi boczek. Oba te kawałki mięsa cieszą się dużą popularnością, choć na pewno wykorzystanie ich jest inne. W naszej kulturze częściej sięgamy po boczek, natomiast na przykład w Stanach Zjednoczonych bekon to bardzo popularny dodatek do śniadań.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *