Najlepszy deser z jogurtu greckiego? Trudno zdecydować się na jeden, dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam aż siedem najlepszych przepisów. Poznajcie zatem te, które nam najbardziej przypadły do gustu.

Parfait z jogurtem greckim

Ułóż warstwowo jogurt grecki, granolę i świeże owoce, takie jak truskawki lub borówki w szklankach parfait, aby uzyskać lekki, ale pyszny deser.

Ciasto z greckiego jogurtu

Wymieszaj razem jogurt grecki o smaku waniliowym ze zmiękczonym serkiem śmietankowym, cukrem i okruchami krakersów grahamowych. Wlać do przygotowanego kruchego ciasta i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Schłodź przed podaniem.

Kokosowa Kora Jogurtowa

Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i równomiernie rozprowadź na niej roztopioną białą czekoladę. Posypać rozdrobnione kokosy, suszone żurawiny, migdały i mini chipsy czekoladowe na wierzchu dodaj warstwy czekolady, a następnie zamróź do stałej formy (około 30 minut w zamrażarce). Po zamrożeniu przełamać korę na kawałki i podawać.

deser z jogurtu greckiego

Deser z jogurtu greckiego w formie lodów z serkiem śmietankowym

Zmiksuj razem jogurt grecki, zmiękczony serek śmietankowy i cukier do uzyskania gładkiej masy. Mieszanką wypełnij formy do lodów (najlepiej na patyku) następnie wsadź do zamrażarki. Deser z jogurtu greckiego jest gotowy po całkowitym zamrożeniu.

Ciasto truskawkowe

Wymieszaj okruchy krakersów grahamowych z roztopionym masłem i wyłóż na 20-centymetrową blachę do pieczenia. W osobnej misce, połącz grecki jogurt z miękkim serem i cukrem, rozprowadź na wcześniej przygotowane ciasto z krakersów na blaszce. Pokrój świeże truskawki i ułóż na wierzchu mieszanki jogurtowej. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut, a następnie schłodź przed podaniem.

Pieczone jabłka z greckim jogurtem

Rdzeń czterech jabłek wyciągnąć i umieścić w naczyniu do pieczenia wydrążone owoce. Wypełnij każde jabłko jogurtem greckim, na wierzchu dodaj posiekane orzechy włoskie, brązowy cukier i cynamon. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25-30 minut lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie.

Mus z jogurtu greckiego

Ubij razem jogurt grecki, cukier i ekstrakt waniliowy, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj bitą śmietanę lub roztopioną białą czekoladę, aby uzyskać dodatkową przyjemność. Całość dodaj do naczyń takich jak miseczki lub szklanki i włóż do lodówki. Mus najlepiej smakuje schłodzony.


1 komentarz

Bradley Zeme · 18 września 2023 o 15:39

To jest esencja tego, co lubię w blogach.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *