Makaron z cukinią – jak warto go przyrządzić i co dodać. Oto przepisy

Makaron z cukinią to bardzo popularne danie, szczególnie, że pasuje do niego wiele dodatków. Poniżej przedstawiamy przepisy na najbardziej popularne dania, dzięki którym cukinia nigdy się nie znudzi, a przy tym nasz makaron zawsze będzie smaczny. Zobaczcie, co warto dodawać do makaronu.

Makaron z cukinią i kurczakiem

Składniki:

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 bez kości, bez skóry piersi z kurczaka, pokrojone w małą kostkę
– 1 filiżanka pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj do miękkości, około pięciu minut
    2. Dodamy bulion z kurczaka i doprowadzimy do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i dodać kurczaka. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut
    3. Dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany i warzywa zmiękną
    4. Dodać ugotowane spaghetti na patelnię i wymieszać do połączenia. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    5. Podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

Makaron z cukinią i pomidorami

Składniki:

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 2 szklanki pomidorków koktajlowych lub winogronowych, przepołowionych
– 1 szklanki pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
– Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez minutę
    2. Dodaj pomidory i cukinię i gotuj do miękkości, około pięciu minut
    3. Dodaj ugotowane spaghetti do patelni i wymieszaj do połączenia. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    4. Podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

 

makaron z cukinią

Makaron z łososiem i cukinią

Składniki:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 200 gram różowego łososia (lub innego rodzaju ryby) pokrojonego w kostkę
– 1 szklanka pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
– Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni rozgrzejemy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy do miękkości, około pięciu minut
    2. Dodamy łososia i cukinię i będziemy dusić przez kolejne pięć minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną
    3. Dodać ugotowane spaghetti na patelnię i wymieszać, aby się połączyło. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    4. Podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

 

Makaron z cukinią i grzybami

Składniki:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1 szklanka pieczarek w plasterkach
– 1 szklanka pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
– Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni rozgrzejemy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy do miękkości, około pięciu minut
    2. Dodajemy grzyby i cukinię i dusimy jeszcze 5 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną
    3. Dodać ugotowane spaghetti do patelni i wymieszać do połączenia. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    4. Podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

 

Makaron z krewetkami i cukinią

Składniki:

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 2 szklanki gotowanych krewetek, pokrojonych na kawałki
– 1 szklanka pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
– Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni rozgrzejemy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy do miękkości, około pięciu minut
    2. Dodamy krewetki i cukinię i dusimy kolejne 5 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną
    3. Dodać ugotowane spaghetti do patelni i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    4. Podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

Makaron z cukinią i boczkiem

Składniki:

– 6 plasterków bekonu, pokrojonych na małe kawałki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 1 szklanka pokrojonej cukinii
– 8 porcji makaronu spaghetti, ugotowanego zgodnie z instrukcją w opakowaniu
– Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni, na średnim ogniu, smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmiemy go z patelni i odłożymy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    2. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i dodaj cebulę oraz czosnek. Smażyć do miękkości, około pięciu minut
    3. Dodaj cukinię do patelni i smaż przez kolejne pięć minut lub do momentu, gdy będzie miękka
    4. Dodaj ugotowane spaghetti do patelni i wymieszaj do połączenia. Doprawić solą i pieprzem, według uznania
    5. Posypać pokruszonym boczkiem i podawać na gorąco z tartym parmezanem, jeśli jest taka potrzeba

2 komentarze

Steven Eastes · 15 września 2023 o 22:39

W wolnej chwili myślę, że warto to przeczytać

Jere Bannett · 18 września 2023 o 08:30

Jeśli nie wierzycie, że może być lepiej – przeczytajcie

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *