OSTATNIE ARTYKUŁY

ZAP-bhp-w-hotelu-181223-JAK-(11)

Zasady BHP w hotelu

W dzisiejszych czasach bezpieczeństwo i higiena pracy w hotelach stanowią kluczowe kwestie dla właścicieli hoteli, zarządzających nimi i osób odwiedzających. Troszcząc się o zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w…
ZAP-zarzadzanie-zespolem-181223-JAK-(11)

Zarządzanie zespołem pracowników w hotelarstwie

Przy zarządzaniu hotelami ważne jest umiejętne kierowanie zespołem pracowników w celu osiągnięcia wyższej efektywności. Skuteczne zarządzanie zespołem może wpływać na jakość obsługi, zadowolenie pracowników oraz wyniki finansowe. W tym artykule…
ZAP-ogrodek-restauracyjny-181223-JAK-(11)

Własny ogródek restauracyjny!

Ogródek restauracyjny stał się nieodłącznym elementem współczesnej gastronomii. Wraz z powrotem do normalności po trudnym okresie ostrych ograniczeń spowodowanych pandemią, restauracje i lokale gastronomiczne mogą w końcu przyjmować gości. W…

Rasoi – restauracja indyjska w Warszawie

Aromatyczna, kolorowa i wyrazista – taka jest prawdziwa kuchnia indyjska, której teraz możesz zasmakować w samym sercu Warszawy. Restauracja Rasoi to Twoja szansa na poznanie unikalnych smaków i zapachów kuchni indyjskiej bez podróży na drugi koniec świata.

Kuchnia indyjska – Warszawa to teraz Twój Bombaj

W gronie utalentowanych i doświadczonych hinduskich kucharzy oraz menedżerów doskonale znających kulinarny świat stolicy stworzyliśmy jedyną taką kartę dań indyjskich w Warszawie.

restauracja indyjska warszawa

Prawdziwe dania indyjskie

W Rasoi zasmakujesz curry prosto z Bombaju, ogrzejesz się aromatycznym i ostrym Dal – gęstą zupą z warzyw strączkowych i zachwycisz się kurczakiem oraz baraniną w zupełnie nowej, indyjskiej odsłonie. Dzięki Biryani zobaczysz, że ryż nie musi być nudny, a „towarzyszące” mu warzywa, owoce morza, ryby lub mięso – odpowiednio połączone – mogą stworzyć jedno z najbardziej wyjątkowych dań w karcie.

W naszej restauracji indyjskiej zasmakujesz najbardziej charakterystycznych hinduskich deserów – chałwy i gulab jamun. Czekając na danie główne, wypróbujesz najpopularniejszych indyjskich przystawek – samosy, pakory, sosu raita i różnych rodzajów chlebków. Oczywiście nie pozwolimy, by dopadło Cię pragnienie. W karcie napojów znajdziesz wiele rodzajów herbat – czarnej, zielonej, białej i czerwonej oraz lassi – napój na bazie wody, jogurtu i przypraw, a także pulpy z owoców, w którym od wieków rozsmakowują się Indie.

Dania wegetariańskie w indyjskiej odsłonie

Zadowolenie i szczęście naszych gości jest dla nas niezwykle ważne. W menu nie mogło więc zabraknąć dań wegetariańskich w indyjskiej odsłonie. To m.in. warzywne pulpety, serki i wszelkiego rodzaju zupy oparte na strączkach. Do wielu z tych dań dołączamy esencjonalne sosy z warzyw i śmietany. Oczywiście wszystko doprawione iście indyjskimi, korzennymi przyprawami. Goście preferujący kuchnię roślinną w Rasoi znajdą również rozbudowany katalog sałatek i surówek.

Ryby i owoce morza

Południe Indii sąsiaduje z Morzem Arabskim, Zatoką Bengalską i Oceanem Indyjskiej. To trzy różne rodzaje akwenów, do których dostęp w dużej mierze determinuje składniki, jakie zawiera w sobie kuchnia indyjska. Warszawa – to do tego miasta, wraz z pomysłem na otwarcie Rasoi, postanowiliśmy włączyć ryby i owoce morza w indyjskiej odsłonie. To oznacza, że w naszej hinduskiej restauracji zasmakujesz krewetek i różnych gatunków ryb – tuńczyka, barrakudy i dorsza – zanurzonych w sosie curry lub masala.

Tylko naturalne indyjskie przyprawy

Dzięki nim Rasoi, restauracja indyjska w Warszawie, przyciąga gości przechadzających się nawet po drugiej stronie ulicy, kilkadziesiąt metrów od lokalu. Korzenne przyprawy są duchem tej kuchni. To one odpowiadają za jej wyrazisty smak i aromat. Są nie tyle dodatkiem, co kluczowym elementem zarówno dań głównych, jak i przystawek, deserów i napojów.

Zgodnie z Ajurwedą – tradycyjną, indyjską medycyną – korzenne przyprawy mają wiele leczniczych właściwości, a odpowiednio łączone mogą wspomóc zdrowie ciała i ducha. Dlatego w Rasoi używamy ich śmiało, ale zawsze tak, by ze sobą współgrały i aby żadna z przypraw nie tłumiła nadmiernie innych.

Do grona naszych ulubionych, bez których kuchnia indyjska – w Warszawie czy gdziekolwiek indziej – nie mogłaby istnieć, należy kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra. Niezbędna jest także jedyna w swoim rodzaju mieszanka przypraw – garam masala.

Rasoi – miejsce bardziej klimatyczne niż wszystkie indyjskie restauracje w Warszawie

Nasze menu jest wyjątkowe. I jesteśmy tego pewni. Przede wszystkim dlatego, że włożyliśmy w nie szczerą pasję do Indii, a każde danie opracowaliśmy w oparciu o tradycyjne, indyjskie receptury. To nie oznacza jednak, że korzystamy z gotowych przepisów, takich, po które sięgają inne indyjskie restauracje w Warszawie. Wiesz, że w domu indyjskiej gospodyni na próżno szukać miar i wag? Króluje w niej bowiem praktyka i intuicja. Tak samo pracują nasi kucharze.

restauracja indyjska warszawa

W Rasoi korzenne przyprawy, pikantno-słodkie sosy i oryginalne indyjskie rodzaje mąki to tylko (aż!) elementy, z których – korzystając z doskonałego wyczucia smaków i aromatów oraz kulinarnej równowagi – nasi kucharze tworzą jedyne w swoim rodzaju dania indyjskie. To oznacza, że wybierając się do Rasoi i sięgając po nasze potrawy, podarowujesz sobie absolutnie wyjątkowe doznania. Takie, które zapadają w pamięć na lata i proszą o powtórkę.

Dbamy o każdy szczegół

Chcemy, by jedne z najpiękniejszych kulinarnych wspomnień dostarczyła Ci nasza restauracja hinduska. Warszawa – choć nie brakuje tutaj konkurencji, to udało nam się stworzyć miejsce, które wybija się ponad inne lokale. Dlaczego? Zasługa leży oczywiście w największej mierze po stronie menu, ale całości dopełnia wystrój i dbałość o nawet najmniejsze detale.

Każdy element dekoracji, każdy mebel oraz wszystkie naczynia, które zauważysz w Rasoi pochodzą lub są inspirowane kulturą indyjską. Taką, którą poznaliśmy samodzielnie w trakcie naszych podróży oraz kilku lat spędzonych w Bombaju, a którą wcześniej inspirowaliśmy się, odwiedzając najlepsze indyjskie restauracje w Warszawie i na świecie.

Wiesz, że do pieczenia wykorzystujemy Tandoor, czyli gliniane, indyjskie piece? Tylko one pozwalają uzyskać ten charakterystyczny smak pieczywa. Z kolei wszystkie nasze dania serwujemy w oryginalnych, indyjskich naczyniach – na miedzianych talerzach, w miskach, półmiskach, sosjerkach i dipówkach, czasami też podgrzewaczach, jeśli tego wymaga dany posiłek. Miedzianych, ponieważ to właśnie ten materiał uznawany jest za długowieczny, solidny, estetyczny, a w Indiach także za leczniczy i prozdrowotny.

Rasoi – restauracja indyjska w Warszawie, blisko Ciebie

Mamy nadzieję, że udało nam się wprowadzić Cię w świat Rasoi, a wraz z tym w krainę naszej ukochanej kuchni indyjskiej. Warszawa to miasto, które uwielbiamy – na jego różnorodność i otwartość. Kiedy więc przyszła pora na wybór miejsca dla naszej restauracji, nie mieliśmy wątpliwości, że padnie właśnie na nie. Przyjdź do nas i przekonaj się sam, czy udało nam się stworzyć tu prawdziwie indyjski kącik, dla fanów smaków i zapachów prosto z południa Azji.